Prečo by sme mali investovať cez Asset Management

Máte stály príjem a nežijete si zle. Prečo by ste sa teda mali púšťať do investovania cez Asset Management? Je to vlastne jednoduchá matematika. Dva príjmy sú viac ako jeden.

A keby ste o ten jeden prišli (minimálne vám ho raz zredukuje prechod do penzie), druhý vám pomôže so stratou sa vyrovnať.

Jedným z najbežnejších spôsobov, ako si zarobiť peniaze, je nájsť si dobre platenú prácu a za tú raz mesačne poberať plat. Tomu rozumejú ľudia na celom svete, vrátane Slovenska.

Väčšie rezervy majú ľudia v tom, ako so zarobenými peniazmi nakladať. A pritom nesprávnym hospodárením o ne môžu postupne prísť.

Navyše na každého v živote čakajú situácie, v ktorých bude potrebovať peňazí viac. Napríklad na vzdelanie detí, na prilepšenie k dôchodku, na náročnejšie dovolenku, byt, auto. Tvrdí Peter z Asset Management.

A nezabúdajme na to, že rozumný človek si buduje istú rezervu pre prípad nepredvídateľných situácií (napríklad keby prišiel o prácu).

Kde ale ďalšie peniaze vziať (a nekradnúť, pochopiteľne). Odpoveď je celkom jednoduchá. Na všetko je potrebný čas, trpezlivosť, správne rozhodnutie a niekedy aj troška šťastia.

Postupne si v sérii článkov ukážeme, ako sa dá s peniazmi narábať rozumne a aké sú možnosti zhodnotenia peňazí aj s ich výhodami a nevýhodami.

Spotrebovať, alebo poslať do práce

Principiálne máme u peňazí len dve možnosti. Prvá je, že zarobené peniaze minieme - teda si za ne niečo kúpime ( "spotrebujeme je"). Druhá možnosť je, že časť peňazí neminieme na spotrebu, ale investujeme ich.

Aký je medzi oboma možnosťami rozdiel? Hlavne v tom, čo z toho máme teraz a čo by sme mohli mať v budúcnosti.

Možností, ako investovať, je veľké množstvo a postupne sa pokúsime niektoré z nich vysvetliť.

Rezervy

Ako sa dá vytvárať majetok? Ukážme si dve možnosti:
  • Ak človek pracuje sám, má len jeden príjem. Je to ako potok, v ktorom voda pravidelne priteká (plat) a zároveň odteká (keď nakupujeme tovar a služby). Ak sa nám podarí niečo ušetriť, vytvoríme si malé jazierko (finančné rezervy). Z neho môžeme čerpať v budúcnosti. Ak prídeme o prácu, náš "potok" vyschne a my sa budeme musieť napiť z "jazierka", ktoré sme si vytvorili. Ak takéto jazierko nemáme, musíme si peniaze požičať a za to zaplatiť aj úroky.
  • Pokiaľ si človek vie zabezpečiť aj ďalšie zdroje, ktoré zvýšia jeho príjmy, môže do jeho "jazierka" pritekať nielen jeden potok alebo rieka, ale hneď niekoľko. Rezervoár sa plnia rýchlejšie a nie je závislý na jedinom prítoku. V praxi takými prítoky môžu byť napríklad prenajatý byt, úroky v banke, dividendy z akcií, úroky z dlhopisov, podiely vo firme atď.

Za dobrú investíciu považujeme aj takú, ktorá časom získa na hodnote, takže budeme môcť kúpenú vec alebo napríklad cenný papier časom predať so ziskom.

Zákony investovania

Základné zákonitosti investovania sú:
  • hodnota každej investície v čase kolíše (to znamená, že jej cena aj klesá, i stúpa),
  • čím nižšie riziko, tým nižšia býva obvykle aj výnos a naopak.
Ciele investovania

Dobrý investor by teda mal mať nasledujúce ciele:
  • aby jeho príjem nebol závislý len na jednom zdroji (napr. plat),
  • aby hodnota jeho majetku neustále rástla (určite rýchlejšie ako budú rásť jeho dlhy - teda záväzky),
  • aby dostupnosť peňazí (tzv. likvidita) a kolísanie hodnoty jeho majetku bolo adekvátne jeho potrebám v čase (to znamená, aby investície na krátku dobu kolísala čo najmenej, aj keď s nižším možným výnosom; investície na dlhšiu dobu môže kolísať viac, ale druhú stranou vyššieho rizika kolísania ceny je pre investora možnosť adekvátne vyššieho výnosu).

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Európske banky by nemali čakať na spásu od ECB

Švajčiarska centrálna banka vo štvrťroku zvýšila zisk